در کلینیک روان درمانی به افرادی که کنترلی بر رفتار و عواطف خود ندارند را دچار اختلالات خلقی می دانند .
در کلینیک روان درمانی به افرادی که کنترلی بر رفتار و عواطف خود ندارند را دچار اختلالات خلقی می دانند . اختلالات خلقی معمولا زندگی عادی فرد را تحت تاثیر قرار داده و حتی گاهی این نوسانات باعث بر هم خوردن زندگی عادی افراد می شود . در مشاوره فردی معمولا چنانچه اختلال روانی فرد بالا ارزیابی شود از درمان روانپزشکی نیز کمک گرفته می شود تا فرد با استفاده از دارو بتواند این وضعیت را در خود کنترل نماید . در مرکز مشاوره اختلال خلقی در بزرگسالان ، کودکان و نوجوانان به یک اندازه دیده می شود . اما درمان اختلالات خلقی در کودکان و نوجوانان به مراتب سخت تر از بزرگسالان می باشد زیرا آنها توان بیان کامل احساسات خود را کمتر از بزرگسالان به دکتر روانشناس خوب دارند .
شایع ترین اختلال خلقی از نظر دکتر مشاور روانشناس در کلینیک روانشناسی
اختلال دو قطبی از شایع ترین اختلالات خلقی می باشد که در آن تغییرات شدید خلقی دیده می شود . احتمال بروز جنون در افرادی که دچار اختلال دو قطبی هستند بسیار زیاد است . اختلال دوقطبی در دو سطح شناسایی می شود . در کلینیک های مشاوره افرادی که برای مشاور قبل از ازدواج مراجعه می کنند از لحاظ وجود این اختلال به شکل جدی مورد بررسی قرار می گیرند و نشانه های آن توسط مصاحبه حضوری و تست های روانشناسی پیش از ازدواج ، در نظر گرفته می شود زیرا تغییرات خلقی این افراد به میزانی بالاست که معمولا نزدیکان و خانواده خود را دچار این اختلال می گردانند و بهترین روانشناسان زمانی که فردی با این اختلال را در مرکز روانشناسی مشاهده می کنند حتما خانواده آنها را نیز نیازمند درمان روانشناسی می دانند .
اختلال دو قطبی به شکل اختلال دو قطبی نوع اول و اختلال دو قطبی نوع دوم ، شناخته می شود که در این مطلب به اختصار آن را توضیح می دهیم :
اختلال دو قطبی نوع اول : این اختلال در مراکز مشاوره به اختلال افسردگی مانیک شهرت دارد . در این اختلال فرد دچار دوره شیدایی می بوده و فرد در این دوره رفتار های غیر عادی با انرژی بالا را تجربه می کند . در این اختلال فرد در بین حالت شیدایی و افسردگی در نوسان است . روانشناس خانواده معمولا خلق افسرده را در خانواده افرادی که دچار اختلال افسردگی نوع اول هستند بیش از دیگران مشاهده می کند . البته افراد دچار اختلال دو قطبی نوع اول در بین حالت شیدایی و افسردگی در بخش هایی زندگی طبیعی را نیز تجربه می کنند .
5 نشانه اختلال دوقطبی نوع اول
- تغییر ناگهانی تصمیمات
- خود بزرگ پنداری
- بیش فعالی
- صحبت کردن با صدای بلند
- سوء مصرف مواد
متخصص مشاور دریافته اند افراد در زمانی که در حالت دوقطبی خود به سر می برند دست به اعمالی می زنند که معمولا در حالت عادی انجام آن از این افراد بسیار بعید به نظر می رسد و احساسات آنها بسیار شدید بروز می کند . افرادی که دچار اختلال دو قطبی نوع اول به شکل حاد هستند نوعی توهم و اختلال در تشخیص را نیز تجربه می کنند که برای درمان اختلال دو قطبی نوع اول نیاز شدید به مراجعه به مشاور خوب روانشناسی بوده تا فرد دوره درمانی که شامل حداقل چند هفته تا چند ماه می باشد را پشت سر گذارد و حتما از دستورات یک روانپزشک خوب برای درمان دارویی پیروی کنند .
اختلال دو قطبی نوع دوم : این نوع اختلال در زنان بیش دیده می شود . در اختلال دو قطبی نوع دوم میزان شیدایی کمتر بوده و حالت روحی این افراد در طول زمان با میزان فاصله کمتری دچار نوسان می گردد . حالت های فرد در فاصله زمانی بین مانیا و افسردگی قابل تشخیص می باشد و در این بین فرد می تواند زندگی عادی خود را نیز داشته باشد . در واقع اختلال دو قطبی نوع دوم از اختلال دو قطبی نوع اول شدت و فشار کمتری دارد .
اختلال دوقطبی نوع اول چه تفاوتی با اختلال دو قطبی نوع دوم دارد ؟
همانگونه که گفته شد ، شدت اختلال دوقطبی نوع دوم از اختلال دو قطبی نوع اول کمتر است . در واقع میزان شیدایی بسیار پایین بوده و بر اساس نظر روانشناس بالینی افرادی که دچار اختلال دو قطبی نوع دوم هستند گاهی اصلا وارد فاز شیدایی نمی گردند . و به گونه ای اختلال دوقطبی نوع دوم همان اختلال نوع اول به شکل خفیف تر می باشد. و در این اختلال افراد نشانه هایی از هایپرسکسولیته از خود نشان می دهند .
درمان اختلال دوقطبی
برای درمان اختلالات دو قطبی معمولا از دارو های ثابت کننده خلق و آرامبخش ها زیر نظر دکتر روانپزشک و رفتار درمانی شناختی زیر نظر دکتر روانشناس مشاوره استفاده می شود . در رفتار درمانی شناختی ، بهترین روانشناس بر دیدگاه منفی که فرد داشته تمرکز کرده و به آنها در جلسه درمان آموزش داده می شود چگونه از محیط های پر استرس دوری نمایند . افرادی که دچار اختلال دوقطبی از نوع حاد هستند نیاز به درمان با شوک الکتریکی داشته و برای این کار باید دوره ای را در مراکز روانشناسی تهران بستری باشند .
آیا روشی برای پیش گیری از اختلال دوقطبی وجود دارد ؟
متاسفانه هنوز راهی برای پیش گیری از اختلال دوقطبی معرفی نشده اما تشخیص زود هنگام و درمان به موقع این اختلال روانی می تواند از شدت گرفتن و برهم ریختگی فرد مبتلا جلوگیری نموده و روند زندگی فرد را به سمت طبیعی حرکت دهد .
نویسنده : غزاله البهشتی
تلفن تماس پذیرش مرکز مشاوره و روانشناسی بالینی انتخاب نو: 22593216