روانشناسی علاوه بر این که در زمینه ی مشکلات و بیماری های روانی فعالیت می کند به جنبه های مثبت انسان ها نیز تمرکز دارد و در تلاش است که بتواند شرایط زندگی بهتری را ایجاد کند
روانشناسی علاوه بر این که در زمینه ی مشکلات و بیماری های روانی فعالیت می کند به جنبه های مثبت انسان ها نیز تمرکز دارد و در تلاش است که بتواند شرایط زندگی بهتری را ایجاد کند و رضایتمندی افراد را افزایش دهد و عواطف را رشد داده و توانایی های آن ها را جهت شکوفایی استعداد هایشان افزایش دهد .
سرمایه های روانشناسی :
بر اساس گفته ی بهترین مشاورین کشور ایران مجموعه ای از صفات مثبت که در رشد و ارتقا توانمندی های فرد نقش دارد را سرمایه های روانشناختی می گویند . مولفه های آن عبارت است از امید ، خوش بینی ، خود کارآمدی و تاب اوری که در ادامه آن ها را معرفی می کنیم .
امید ، حالتی انگیزشی است که خود شامل سه مولفه ی عاملیت ، طرح و هدف است . مورد دیگر خوش بینی می باشد که به نسبت دادن موفقیت ها به عوامل درونی و پایدار است و فرد خوش بین همواره در انتظار رخ دادن حوادث خوشایند است و خود کار آمدی مورد دیگری است که به معنی اطمینان به داشتن توانایی های مورد نیاز در دستیابی به موفقیت و باور به داشتن قدرت در غلبه بر تکالیف چالش انگیز است و دیگری تاب آوری می باشد که به مقاومت در برابر سختی ها و تلاش برای رد شدن از موانع و کسب موفقیت است . همه ی موارد گفته شده حالت گونه هستند و نسبتا پایدارند ولی می توانند با تجربه و آموزش تغییر یافته و رشد کنند و به همین دلیل آماده ی اندازه گیری ، رشد و تغییر بوده و امکان اعمال مدیریت بر آن ها وجود دارد .
سرمایه های روانشناختی چگونه عمل می کنند و آموزش داده می شوند ؟
طبق نظر روانشناسان تلفنی ایران در مولفه ی امید برنامه هایی به منظور آموزش هدف گزینی درست و مفید و قابل دستیابی ترتیب داده می شود . و چگونگی تعیین و به کار گیری اعمالی برای رسیدن به هدف مشخص می شود و در ارتباط با خوش بینی برنامه هایی به منظور تشخیص و تفکیک خوش بینی واقعی از خوش بینی غیر واقعی و افزایش اسناد های مثبت به عمل می آید و در برنامه ی خود کار آمدی ، از طریق برنامه هایی مانند بازخورد ، تقویت مثبت و تقویت جانشینی زمینه ی مناسب جهت کسب تجربه موفق فراهم می شود و از طریق بازخورد ، تقویت مثبت و از طریق سر مشق گیری و تقویت جانشینی افزایش می یابد . و همچنین اقداماتی جهت تقویت تاب آوری از طریق آموزش سر سختی و باور به توانایی تاثیر گذاری نتایج ویداد ها و استفاده از فرصت ها برای رشد و ارتقا صورت می گیرد .
آموزش به چه صورتی است ؟
طبق نظر مشاور روانشناسی یکی از این آموزش ها برگرفته از روش آموزشی آلیس است که محتوای آن عقلانی ، عاطفی و رفتاری می باشد . از دید گاه او بین شناخت ها ، عواطف و رفتار های فرد تعامل وجود دارد و در نتیجه ی آن ها افکار و اعمال و رفتار ها شکل می گیرد و در نتیجه برای بهبود رفتار باید به سراغ باور ها برویم و سپس عواطف و رفتار را بررسی کنیم و اگر که لازم باشد آن ها را تغییر دهیم تا شناخت و باور صحیح جایگزین باور های غلط قبلی شود و در نهایت احساسات و رفتار تغییر پیدا می کند .
استفاده از امکانات روانشناسی در مرکز مشاوره خوب می تواند دربسیاری از زمینه ها به فرد کمک کند که می تواند سلامت روان ، سلامت شغلی و تحصیلی ، ازدواج و خانواده و مهارت های ارتباطی و زناشویی و تربیت فرزند و بسیاری از مسائل دیگر باشد .
سلامت روان چیست ؟
امروزه سلامت روان به معنی فقدان بیماری روانی نیست بلکه در آن توانایی ایجاد هماهنگی بین ارزش ها ، علایق و ارزو ها و مشکلات و توانایی بهره برداری صحیح و به موقع از فرصت ها مطرح است . سازمان بهداشت جهانی ، سلامت روانی را توانایی در حل مشکلات و تضاد های زندگی ، توانایی به بر قراری رابطه ای اثر گذار با دیگران و قابلیت هماهنگ شدن یا اصلاح محیط های زندگی به نحوی که زمینه ی رشد را فراهم سازد تعریف می کنند . به طور کلی سلامت روان به مفهوم عدم بیماری روانی و احساس شایستگی و توانا بودن است .
فرسودگی شغلی چیست ؟
فرسودگی شغلی از عوارض مربوط به کار است و در اثر فشار های موجود در محل کار ، نوع کار و یا سرخوردگی کارکنان ایجاد می شود . فرسودگی شغلی دارای ابعادی مانند خستگی عاطفی ، مسخ شخصیت ، و فقدان کار آمدی شخصی هستند . خستگی عاطفی به نوعی کاهش علاقه و انگیزه برای ادامه ی کار اشاره دارد و مسخ شخصیت نشان دهنده ی برداشت منفی فرد از همکاران و دیگر افراد است که در نهایت به پاسخ منفی منتهی می شود و کاهش یا فقدان احساس کار آمدی شخصی ، احساس شایستگی و ارزیابی منفی از خود را نشان می دهد .
نویسنده : پریا موسوی
تلفن : 22593216 – 22795735
آدرس : قیطریه – بلوار کاوه جنوب – نرسیده به خیابان دولت – نبش کوچه اخلاقی غربی – پلاک 29 – طبقه3