افرادی که در طیف اوتیسم قرار دارند با چالش های منحصر به فردی در پیداکردن کار مواجه می شوند. اما راههایی وجود دارد که میتوانید نوع کار مناسب خود را شناسایی کنید، بر موانع غلبه کنید و خود را برای موفقیت شغلی آماده کنید.
افرادی که در طیف اوتیسم قرار دارند با چالش های منحصر به فردی در پیداکردن کار مواجه می شوند. اما راههایی وجود دارد که میتوانید نوع کار مناسب خود را شناسایی کنید، بر موانع غلبه کنید و خود را برای موفقیت شغلی آماده کنید. براساس نظر متخصص مشاوره خانواده برای بزرگسالان در طیف اوتیسم، جستجوی شغل می تواند چالش برانگیز باشد. ممکن است در مهارت های شغلی خود مطمئن باشید، اما از فرآیند استخدام و مصاحبه، که اغلب آزمونی برای مهارت های اجتماعی است، ترسیده باشید. هنگامی که شغلی پیدا کردید، ممکن است با چالشهای بیشتری مواجه شوید تا در شغل باقی بمانید و در عین حال احساس رفاه خود را حفظ کنید. ممکن است خود را در محیط های ناراحت کننده ای بیابید که حواس شما را بیش از حد تحت فشار قرار می دهد، یا در نهایت در کنار افرادی کار کنید که شما را اشتباه می فهمند یا حتی علیه شما تبعیض قائل می شوند.
انتخاب و یافتن کار
مانند هر کسی - در طیف اوتیسم یا خیر- هر شغلی برای شما مناسب نخواهد بود. برای یافتن مشاغلی که مناسب ترین هستند، باید نقاط قوت، ضعف و ترجیحات شخصی خود را در نظر بگیرید. بسیاری از افراد مبتلا به اوتیسم میتوانند در زمینههای مختلف، از مراقبتهای بهداشتی و خدمات فنی گرفته تا آموزش و خردهفروشی، شغل مفیدی پیدا کنند.
نقاط قوت خود را بشناسید
با تهیه فهرستی از نقاط قوت شخصی خود شروع کنید، سپس برخی از مشاغلی را که به شدت به آن مهارت ها نیاز دارند، فکر کنید. به عنوان مثال، آیا مهارت های بصری قوی دارید؟ اگر چنین است، برخی از فرصت های شغلی شامل طراح صحنه، طراح گرافیک یا مهندسی مکانیک است. از سوی دیگر، اگر در ریاضیات هم عالی هستید، ممکن است بخواهید شغلی در حسابداری نیز در نظر بگیرید.
نقاط ضعف خود را بشناسید
براساس اطلاعات بدست آمده از دکتر روانشناس ازدواج و تحقیقات؛ نقاط ضعف خود را فهرست کنید و از آن فهرست برای ایده پردازی مشاغلی استفاده کنید که می خواهید از آنها اجتناب کنید. به عنوان مثال، اگر با چندوظیفه کردن یا حفظ کردن موارد مشکل دارید، کار به عنوان پیشخدمت می تواند بسیار دشوار باشد. تصدیق نقاط ضعف خود نیز می تواند به شما کمک کند تا لیست مشاغل مورد نظر خود را محدود کنید. اگر معاشرت مناسب شما نیست، شغل در قفسهها، بارگیری کامیون یا وارد کردن دادههایی که میتوانید با کمترین وقفه اجتماعی کار کنید، ممکن است انتخاب بهتری نسبت به خردهفروشی باشد.
ترجیحات خود را در نظر بگیرید
ترجیحات اضافی می تواند به تعیین اینکه آیا یک شغل برای شما مناسب است یا نه کمک کند. در اینجا چند سوال برای بررسی وجود دارد:
آیا حاضرید زمان بیشتری را در محیط آموزشی بگذرانید؟ برخی از موقعیتها، مانند نماینده خدمات مشتری یا مسئول انبار، خارج از برخی تجربههای مرتبط، حداقل نیازهای آموزشی دارند. به عنوان مثال، مشاغل تخصصی تر، مانند لوله کش یا تکنسین داروخانه، به آموزش حرفه ای یا حتی مدرک دانشگاهی نیاز دارند.
آیا محیط کار برای شما مناسب خواهد بود؟ برخی از مشاغل در محیط های شلوغ با محرک های غیرقابل کنترل زیادی مانند سوپرمارکت ها یا رستوران ها انجام می شود. سایر مشاغل در دفاتر ساکت انجام می شوند یا حتی به شما اجازه می دهند از خانه کار کنید. به این فکر کنید که چه نوع تنظیماتی باعث ناراحتی شما می شود.
آیا برنامه و نظم برای شما خوب است یا شیفتهای متغیر؟ در بسیاری از صنایع، اگر همکاران نتوانند به محل کار خود برسند، ممکن است نیاز به پوشش شیفتها داشته باشید. با این حال، موقعیتهای خاص میتوانند با ساعات کاری نامنظم همراه باشند. به عنوان مثال، پرستاران و تکنسین های تعمیر ممکن است خود را به طور مکرر در حال خدمت و منتظر بمانند تا خدمات آنها مورد نیاز باشد.
نکاتی برای مدیریت مصاحبه
آیا قبلاً شغل ایده آل خود را شناسایی کرده اید و تاریخ مصاحبه تعیین شده است؟ نکات زیر می تواند به شما در مصاحبه کمک کند.
*اگر عادتهای غیرمعمولی دارید، مانند مشکل در تماس چشمی، در مورد آن صحبت کنید.
*سوالات متداول مصاحبه و همچنین اطلاعات مربوط به شرکت را جستجو کنید تا به آمادگی شما کمک کند.
*به یاد داشته باشید که این مصاحبه همچنین فرصتی برای ارزیابی فرهنگ شرکت و اینکه آیا آن با نیازهای شما سازگار است یا خیر است.
*از درخواست زمان بیشتر نترسید
*مهارت های خود را با مجموعه ای از کارهای گذشته برجسته کنید. آماده باشید تا به طور دقیق توضیح دهید که چگونه می توانید یک حسن برای کسب و کار باشید.
*اطمینان حاصل کنید که وظایف شغلی خاصی را که در شرح شغل ذکر شده است، درک می کنید. بپرسید آیا وظایف دیگری وجود دارد که فهرست نشده است.
*مهارت های بین فردی خود از جمله زبان بدن را از طریق مصاحبه های ساختگی از قبل با یک دوست مورد اعتماد تمرین کنید.
مقابله با چالش های رایج در محل کار
افراد مبتلا به ASD نرخ بیکاری بالایی را تجربه می کنند. این میتواند به این دلیل باشد که بسیاری از محیطهای کاری سنتی نمیتوانند برخی از چالشهای رایجتری را که کارمندان مبتلا به اوتیسم با آن مواجه هستند، برآورده کنند. این چالش ها می تواند شامل موارد زیر باشد:
سبک ارتباط غیر معمول
مشکل در مدیریت زمان
مسائل حسی
اضطراب
تمایل به یک برنامه ثابت
البته که براساس اطلاعات بدست آمده از مشاوره روانشناسی همه ما متفاوت هستیم و هر فرد اوتیسمی مشکلات یا موانع یکسانی را تجربه نمی کند. برای مثال، ممکن است اضطراب و مشکلات حسی داشته باشید، اما در مدیریت کارآمد زمان خود مشکلی نداشته باشید. فقط بدانید که بسیاری از چالش هایی که در محل کار با آن روبرو هستید را می توان با استراتژی های صحیح به حداقل رساند یا بر آنها غلبه کرد.
سخن پایانی
امیدواریم که مطالب این مقاله برای شما مفید بوده باشد. اگر ویژگی هایی که در بالا گفته شد، برای شما آشنا است؛ یکی از بهترین و امن ترین کارها، مراجعه به مرکز مشاور است که بسیار کمک کننده است. یکی از کلینیک های روانشناسی خوب مرکز مشاوره انتخاب نو است که با داشتن درمانگرانی علمی و متخصص؛ به شما در این زمینه بسیار کمک می کند. حضور یک درمانگر در سختی ها مانند یک نور، می تواند راهنمای زندگی شما باشد و شما از تاریکی به سمت نور هدایت می کند.
نویسنده : محدثه بیاتی
تلفن : 22593216 – 22795735
آدرس : قیطریه – بلوار کاوه جنوب – نرسیده به خیابان دولت – نبش کوچه اخلاقی غربی – پلاک 29 – طبقه3