کودکان و نوجوانان در برابر حوادث، بیماری های همه گیر، جنایات خشونت آمیز یا سایر بلایا آسیب پذیرتر هستند. اما با حمایت صحیح والدین، آنها همچنین می توانند سریعتر بهبود یابند.
کودکان و نوجوانان در برابر حوادث، بیماری های همه گیر، جنایات خشونت آمیز یا سایر بلایا آسیب پذیرتر هستند. اما با حمایت صحیح والدین، آنها همچنین می توانند سریعتر بهبود یابند. براساس نظر دکتر روانشناس خانواده و تحقیقات، درگیر شدن در یک حادثه جدی، جنایت خشونت آمیز، حمله تروریستی، بیماری همه گیر جهانی، یا بلایای طبیعی، مانند زلزله یا طوفان، می تواند برای کودکان بسیار استرس زا باشد. یک فاجعه، بحران یا سایر رویدادهای نگرانکننده میتواند باعث استرس آسیبزا شود، احساس امنیت کودک شما را تضعیف کند، و او احساس درماندگی و آسیبپذیری کند – بهویژه اگر رویداد ناشی از یک عمل خشونتآمیز، مانند تیراندازی جمعی یا حمله تروریستی باشد. حتی بچهها یا نوجوانانی که مستقیماً تحت تأثیر یک فاجعه قرار نگرفتهاند، زمانی که مکرراً در معرض تصاویر وحشتناک رویداد در اخبار یا رسانههای اجتماعی قرار میگیرند، دچار آسیب میشوند.
استرس پس از سانحه در کودکان و نوجوانان
چه کودک شما خود رویداد آزاردهنده را تجربه کرده باشد، چه شاهد آن بوده باشد یا استرس آسیب زا را پس از آن تجربه کند، احتمالاً تحت تأثیر مجموعه ای از احساسات شدید، گیج کننده و ترسناک قرار می گیرد. در حالی که علائم ناخوشایند ممکن است با گذشت زمان محو شوند، کارهای زیادی وجود دارد که می توانید به عنوان والدین یا سرپرست برای حمایت و اطمینان از کودک آسیب دیده انجام دهید. با استفاده از این نکات مقابلهای، میتوانید به فرزندتان کمک کنید تا علائم استرس آسیبزا را مدیریت کند، احساس امنیت خود را بازسازی کند، و از رویداد آسیبزا خارج شود.
علائم و نشانه های استرس تروماتیک در کودکان و نوجوانان
استرس تروماتیک یک واکنش طبیعی به یک بلایای طبیعی یا انسانی یا سایر رویدادهای آزاردهنده است. این می تواند کودکان در هر سنی را تحت تاثیر استرس قرار دهد و طیف گسترده ای از احساسات شدید و واکنش های فیزیکی یا رفتاری را تحریک کند. اینها به نوبه خود می توانند بر خلق و خو، اشتها، خواب و رفاه کلی کودک شما تأثیر بگذارند.
علائم تروما در کودکان و نوجوانان
نوزادان زیر 2 سال ممکن است:
*بیشتر سر و صدا کنند یا تسکین آنها سخت تر باشد.
*تغییراتی را در الگوهای خواب یا خوردن نشان دهند.
*عقب نشینی کنند.
کودکان 2 تا 5 ساله ممکن است:
*علائم ترس را نشان دهند.
*بیشتر به والدین یا مراقب خود بچسبند.
*گریه کنند، جیغ بزنند، یا ناله کنند.
*بی هدف حرکت کنند.
*به رفتارهای اولیه دوران کودکی، مانند مکیدن شست یا شب ادراری، بازگشت کنند.
کودکان 6 تا 11 ساله ممکن است:
*از دست دادن علاقه به دوستان، خانواده یا فعالیت هایی که قبلاً از آنها لذت می بردند.
*کابوس یا سایر مشکلات خواب را تجربه کنند.
*بدخلق، مزاحم یا عصبانی شوند.
*مبارزه با مدرسه و تکالیف.
*از مشکلات جسمانی مانند سردرد یا معده درد شکایت کنند.
*ترس های بی اساس ایجاد کنند.
*نسبت به اتفاقی که افتاده احساس افسردگی، بی حسی عاطفی یا گناه کنند.
نوجوانان 12 تا 17 ساله ممکن است:
فلاش بک به رویداد داشته باشند، از کابوس یا سایر مشکلات خواب رنج ببرند.
از یادآوری رویداد خودداری کنند.
سوء مصرف الکل، مواد مخدر یا محصولات نیکوتینی.
رفتارهای اخلالگرانه، بی احترامی یا تهاجمی از خود نشان دهند.
از بیماری های جسمی شکایت کنند.
احساس انزوا، گناه یا افسردگی کنند.
از دست دادن علاقه به سرگرمی ها و علایق.
افکار خودکشی داشته باشند.
براساس نظر بهترین مشاور ازدواج و مشاور، سن کودک شما هر چه باشد، ارائه اطمینان و حمایت بیشتر پس از یک رویداد آسیب زا مهم است. با محبت و راهنمایی شما، افکار و احساسات ناراحت کننده استرس آسیب زا می تواند شروع به محو شدن کند و زندگی کودک شما در روزها یا هفته های پس از بحران یا رویداد ناراحت کننده به حالت عادی بازگردد.
به کودک خود کمک کنید تا با یک فاجعه یا رویداد آسیب زا کنار بیاید
واکنش کودک شما به یک فاجعه یا رویداد آسیب زا می تواند تا حد زیادی تحت تأثیر واکنش شما باشد. کودکان در هر سنی - حتی نوجوانان استقلال طلب - در مواقع بحرانی برای آرامش و اطمینان به والدین خود نگاه می کنند. اگر رویداد آسیب زا را در کنار فرزند خود تجربه کرده اید، بسیار مهم است که برای مقابله با استرس آسیب زا خود قدم هایی بردارید. حتی نوزادان خردسال نیز می توانند اضطراب و استرس والدین خود را درک کنند.
با مراقبت از سلامت عاطفی و رفاه خود، تأثیر آرام بخشی بیشتری خواهید داشت و بهتر می توانید به فرزندتان کمک کنید. از آنجایی که انگیزه تقلید در دوران کودکی قوی است، اگر کودک شما ببیند که شما برای مقابله با اثرات آسیب وارد میشوید، احتمالاً از شما پیروی خواهد کرد.
همچنین می توانید:
به یاد داشته باشید که کودکان به روش های مختلف به تروما واکنش نشان می دهند. و احساسات آنها می توانند مانند موجی بیایند و بروند. کودک شما براساس اطلاعات بدست آمده از مشاوره طلاق ممکن است در زمانهای خاصی دمدمی مزاج و گوشهگیر باشد، در زمانهای دیگر دچار غم و اندوه و ترس شود. هیچ راه «درست» یا «نادرستی» برای احساس پس از یک رویداد آسیب زا وجود ندارد، بنابراین سعی نکنید به فرزندتان دیکته کنید که چه فکری یا احساسی باید داشته باشد.
فرزندتان را تشویق کنید تا آشکارا احساسات خود را به اشتراک بگذارد. بگذارید بدانند هر احساسی که تجربه می کنند طبیعی است. حتی احساسات ناخوشایند نیز از بین خواهند رفت اگر فرزندتان درباره آنها صحبت کند. در حالی که بسیاری از نوجوانان ممکن است تمایلی نداشته باشند
در مورد احساسات خود با والدین صحبت کنید، آنها را تشویق کنید تا به بزرگسال مورد اعتماد دیگری مانند دوست خانوادگی، بستگان، معلم یا شخصیت مذهبی اعتماد کنند. صحبت کردن مهم است - حتی اگر با شما نباشد.
به آنها اجازه دهید تا برای هر ضرری غمگین شوند. به کودک خود فرصت دهید تا شفا یابد و برای هر گونه از دست دادنی که ممکن است در نتیجه فاجعه یا رویداد آسیب زا دیده است، سوگواری کند. این می تواند از دست دادن یک دوست، خویشاوند، حیوان خانگی، خانه یا به سادگی مانند زندگی قبلی آنها باشد.
فرزندتان را از تکرار وسواس گونه رویداد آسیب زا منصرف کنید. تمرکز مداوم یا پخش مجدد فیلم از رویداد می تواند سیستم عصبی کودک شما را تحت تأثیر قرار دهد. فعالیتهایی را تشویق کنید که ذهن فرزندتان را درگیر میکند تا او فقط روی رویداد آسیبزا تمرکز نکند. می توانید برای فرزندتان بخوانید، با هم بازی کنید یا به سادگی یک فیلم نشاط آور تماشا کنید.
استرس را در خانواده از بین ببرید. حتی کودکان خردسال می توانند از تمرینات تنفسی ساده برای کاهش استرس و احساس آرامش بیشتر در دنیا استفاده کنند، در حالی که بچه های بزرگتر ممکن است بتوانند بر سایر تکنیک های آرام سازی تسلط داشته باشند.
سخن پایانی
امیدواریم که مطالب این مقاله برای شما مفید بوده باشد. اگر ویژگی هایی که در بالا گفته شد، برای شما آشنا است؛ یکی از بهترین و امن ترین کارها، مراجعه به مراکز روانشناسی خوب است که بسیار کمک کننده است. یکی از کلینیک های روانشناسی خوب مرکز مشاوره انتخاب نو است که با داشتن درمانگرانی علمی و متخصص؛ به شما در این زمینه بسیار کمک می کند. حضور یک درمانگر در سختی ها مانند یک نور، می تواند راهنمای زندگی شما باشد و شما از تاریکی به سمت نور هدایت می کند.
نویسنده : محدثه بیاتی
تلفن : 22593216 – 22795735
آدرس : قیطریه – بلوار کاوه جنوب – نرسیده به خیابان دولت – نبش کوچه اخلاقی غربی – پلاک 29 – طبقه3