استرس یک واکنش طبیعی است که می تواند اثرات جسمی و روحی مختلفی از جمله افزایش سطح گلوکز خون داشته باشد. استرس به خودی خود باعث دیابت نمی شود، اما شواهدی وجود دارد که نشان می دهد استرس بیش از حد و مزمن می تواند خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهد.
استرس یک واکنش طبیعی است که می تواند اثرات جسمی و روحی مختلفی از جمله افزایش سطح گلوکز خون داشته باشد. استرس به خودی خود باعث دیابت نمی شود، اما شواهدی وجود دارد که نشان می دهد استرس بیش از حد و مزمن می تواند خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهد. بر اساس نظر برترین مشاور خانواده تجربه استرس همچنین میتواند مدیریت دیابت را چالشبرانگیزتر کند و ابتلا به دیابت ممکن است به افزایش سطح استرس کمک کند.
ارتباط بین استرس و دیابت
یک بررسی نشان داد که افرادی که استرس را تجربه می کنند در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به دیابت هستند. عوامل استرس زا مرتبط با افزایش خطر ابتلا به دیابت عبارتند از:
خشم
پریشانی احساسی
مشکلات خواب
رویدادهای استرس زا در زندگی
تجربیات آسیب زا
استرس ناشی از کار
چند توضیح مختلف برای این ارتباط وجود دارد که در ادامه به آنها پرداخته می شود.
هورمون ها
استرس باعث ترشح هورمون های آدرنالین و کورتیزول می شود که می تواند به افزایش سطح قند خون کمک کند. شواهد نشان می دهد که سطوح استرس درک شده یک عامل خطر مهم برای دیابت نوع 2 است
عوامل سبک زندگی
علاوه بر اثرات مستقیم استرس بر افزایش خطر دیابت، سطوح استرس بالا نیز می تواند به طور غیر مستقیم با شروع دیابت مرتبط باشد. افرادی که سطح استرس بالاتری دارند نیز ممکن است به سایر رفتارهای مرتبط با دیابت، از جمله خوردن یک رژیم غذایی نامناسب، مصرف سطوح بالای الکل و سیگار کشیدن، تمایل بیشتری داشته باشند. به عنوان مثال، براساس نظر بهترین روانشناس ایران و تحقیقات نشان می داده میشود که افراد استرس زا ممکن است کمتر به طور منظم ورزش کنند، که خطر چاقی و سایر مشکلات متابولیک را افزایش می دهد.
عوامل دیگری که ممکن است خطر ابتلا به دیابت را افزایش دهند عبارتند از:
سن
سابقه خانوادگی
دیابت بارداری
فشار خون بالا
عدم تحرک بدنی
سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)
نژاد یا قومیت
وزن
برای افراد مبتلا به دیابت، روزهای اولیه یادگیری مدیریت این بیماری می تواند استرس زا باشد. توجه دقیق به آنچه می خورید، بررسی سطح قند خون و تزریق انسولین به خودتان می تواند چالش برانگیز باشد و ممکن است سطح استرس را افزایش دهد.
عوارض استرس و دیابت
در افرادی که قبلاً دیابت دارند، ترشح هورمون های استرس ممکن است به نوسانات قند خون کمک کند که کنترل این بیماری را دشوارتر می کند. استرس می تواند یک محرک رایج برای اپیزودهای قند خون بالا و پایین باشد. مهم است که توجه داشته باشید که حتی استرس "خوب" می تواند منجر به افزایش سطح قند خون شود. استرس روحی و جسمی، مانند نگرانی در مورد شغل یا بیمار شدن، می تواند استرس منفی ایجاد کند. اما حتی رویدادهای مثبت یا هیجان انگیز، مانند سوار شدن بر روی ترن هوایی یا برنده شدن جایزه، می تواند بر ذهن و بدن شما استرس ایجاد کند.
استرس همچنین می تواند بر سایر پیامدهای سلامت مرتبط با دیابت تأثیر منفی بگذارد. به عنوان مثال، افرادی که سطح استرس بالاتری دارند، احتمالاً سلامت عاطفی و جسمی ضعیف تری دارند علاوه بر این، و براساس تست مشاوره ازدواج و تحقیقات نشان داده می شود؛ افرادی که استرس مزمن را تجربه می کنند و مهارت های مقابله با استرس ضعیفی دارند، کمتر احتمال دارد دیابت خود را به طور موثر مدیریت کنند. این همچنین ممکن است خطر عوارض مرتبط با دیابت مانند بیماری قلبی، بیماری کلیوی، آسیب عصبی و مشکلات پا را افزایش دهد.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد
اگر افزایش تشنگی، ادرار و خستگی را تجربه می کنید، یا اگر متوجه تغییرات ناگهانی در سطح قند خون خود شدید، با پزشک خود صحبت کنید، زیرا ممکن است علائم دیابت باشد..
مقابله با استرس و دیابت
چندین کار وجود دارد که افراد می توانند برای مدیریت استرس و کاهش خطر ابتلا به دیابت یا کنترل علائم استرس در صورت ابتلا به دیابت انجام دهند. برخی از تکنیکهای کاهش استرس که ممکن است مفید باشند شامل موارد زیر میشوند.
تغییرات سبک زندگی
ورزش: ورزش می تواند به کاهش سطح استرس و بهبود سلامت کلی شما کمک کند. همچنین می تواند با کاهش سطح قند خون و بهبود حساسیت به انسولین در مدیریت دیابت کمک کند.
روش های تمدد اعصاب: تمریناتی مانند یوگا، مدیتیشن و تنفس عمیق می تواند به شما در آرامش و مدیریت استرس کمک کند.
تغذیه سالم: یک رژیم غذایی سالم می تواند به کاهش استرس و بهبود سلامت کلی کمک کند.
اگر دیابت دارید، داشتن یک رژیم غذایی متعادل که شامل غذاهایی است که به کنترل سطح قند خون کمک می کند، ضروری است. این ممکن است شامل میوه ها، سبزیجات، غلات کامل و پروتئین بدون چربی باشد.
استرس و دیابت از راه های مختلفی با هم مرتبط هستند. استرس می تواند در ایجاد دیابت نقش داشته باشد و افراد مبتلا به دیابت ممکن است هنگام تجربه استرس مزمن در مدیریت شرایط خود دچار مشکل شوند. اگر فکر می کنید استرس ممکن است بر دیابت شما تأثیر بگذارد، با پزشک خود صحبت کنید.
سخن پایانی
امیدواریم که مطالب این مقاله برای شما مفید بوده باشد. اگر ویژگی هایی که در بالا گفته شد، برای شما آشنا است؛ یکی از بهترین و امن ترین کارها، مراجعه به مرکز مشاوره خوب است که بسیار کمک کننده است. یکی از کلینیک های روانشناسی خوب مرکز مشاوره انتخاب نو است که با داشتن درمانگرانی علمی و متخصص؛ به شما در این زمینه بسیار کمک می کند. حضور یک درمانگر در سختی ها مانند یک نور، می تواند راهنمای زندگی شما باشد و شما از تاریکی به سمت نور هدایت می کند. اگر زندگی شما هم اکنون در سربالایی قرار دارد، سخت نگیرید و به خود فرصت بهبود دهید. این را بدانید که همه احساسات مهم هستند و باید به آنها توجه کرد. با برچسب خوب یا بد زدن به هیجانات و احساسات، خود را سانسور نکنید و اجازه دهید تا احساسات شما جریان پیدا کنند و مسدود نشوند.
نویسنده : محدثه بیاتی
تلفن : 22593216 – 22795735
آدرس : قیطریه – بلوار کاوه جنوب – نرسیده به خیابان دولت – نبش کوچه اخلاقی غربی – پلاک 29 – طبقه3