خود تنظیمی یا خود گردانی ، یکی از ویژگی های کلیدی و مهم هوش عاطفی است.
خود تنظیمی یا خود گردانی ، یکی از ویژگی های کلیدی و مهم هوش عاطفی است. برای این که هشیاری عاطفی خود را افزایش دهید باید این مهارت را در خود تقویت کنید. مدیریت و تنظیم عواطف به ما اجازه می دهد تا نحوه ی پاسخگویی به هر موقعیت را انتخاب کنیم. کسانی که نمی توانند عواطف و احساسات خود را کنترل کنند، اغلب اوقات واکنش هایی غیر ارادی و نا خواسته از خود نشان میدهند و هم به خود و هم دیگران آسیب می رسانند. خود تنظیمی یعنی این که توانایی کنترل احساسات و عواطف و واکنش های خود به موقعیت یا افراد دیگر و همچنین می توان گفت که حس کردن عواطف و احساسات و بیان و ابراز احساسات مثبت به دیگران است. بر اساس گفتهی بهترین مشاور ایرانی بعضی از این توانایی ها شامل خود کنترل عاطفی می باشد یعنی کنترل کردن عواطف و هیحانات آنی. مورد دیگر امین بودن است یعنی صداقت و درستی و عمل کردن بر اساس ارزش های خود. و همچنین انعطاف پذیری یعنی خود را با شرایط و آدم های مختلف وفق دادن و قدرت سازگاری داشتن با محیط و افراد. و همچنین خوشبینی و قابلیت این را داشتن که در هر موقعیتی بتوانی جنبه های مثبت را ببینی و همچنین در رابطه با افراد خوبی ها و ویژگی های مثبت آنان را درک کنی و همچنین ابتکار عمل و کار را به جلو بردن است.
کنترل کردن واکنش های منفی:
طبق نظر روانشناس ازدواج خوب بعضی اوقات اشکالی ندارد که اجازه دهیم احساسات و عواطف بر ما غلبه یافته و ما را کنترل کنند، به ویژه اگر عواطف مثبت باشد. مثلا نشان دادن شادی و هیجان خود موقعی که در امتحان قبول شدیم. یا بعد از ماه ها به هدفمان می رسیم. اما موقعی که خشم ، ترس و یا ناراحتی به حدی زیاد می شود که دیگر از کنترل ما خارج می شود و این احساس های منفی هستند که به ما می گویند چه کاری کنیم، آن گاه اوضاع خراب می شود و معمولا به خود و یا دیگری آسیب می زنیم. کسی که هشیاری عاطفی بالایی دارد در لحظه بروز خشم، ترس، یا ناراحتی به همه ی احساسات و هیجانات خود آگاه است و می تواند انتخاب کند که در آن لحظه چگونه واکنش نشان دهد.
کنترل کردن احساسات:
آگاهی خود را در مورد احساسات و عواطف خویش و نحوه ی واکنش نشان دادن به آن ها بالا ببر. زمانی که در موقعیت دشواری قرار می گیری ، سعی کن برای مدت کوتاهی از آن دور شوی . راجه به موقعیت و احساسات خود در مورد آن ها فکر کن و ببین که چگونه می توانی آن چه را که در این موقعیت ها انجام می دادی تغییر دهی. و زمانی که می بینی عواطف و واکنش هایی که انجام می دادی مفید نیستند ، به جای آن ها احساسات و عکس العمل های جدیدی که مثبت هستند انجام بده.
طبق مطالعات مشاوره خانواده ایرانیان عواطف و خلق و خوی شما بر توانایی مدیریت تان بر خود تاثیر می گذارند . یعنی هیجانات و خلق و خو ی شما بر نحوه احساساتتان در مورد خود تاثیر می گذارد و همچنین به سایر افراد تاثیر می گذارد. اما نکته ی مهم این است که همه ی ادم ها هر از گاهی عواطف منفی را تجربه می کنند . مدیریت کردن و کنترل عواطف به معنای سرپوش گذاشتن بر احساسات منفی و جلوی آن ها را گرفتن نیست بلکه باید عواطفمان را مورد شناسایی قرار دهیم و بفهمیم در هر لحظه چه احساسی داریم و بتوانیم بهترین واکنش را در هر موقعیت انتخاب کنیم .
کنترل استرس:
خود تنظیمی یک مهارت مهم دیگر را نیز شامل می شود و آن کنترل اثار استرس در زندگی است. استرس در بعضی مواقع می تواند مثبت باشد و ما را برای انجام کاری انگیزه دهد اما زمانی که مقدار آن زیاد شود آثار منفی دارد و می تواند منجر به افسردگی و مشکلات سلامتی شود. همهی ما وقتی دچار استرس می شویم به سختی می توانیم هیجانات و عواطف خود را کنترل کنیم. با تمرین می توانید یاد بگیرید چه شرایطی باعث استرس و نگرانی شما می شوند و چگونه می توانید به آن ها غلبه کنید. برای کسب مهارت های اساسی در این زمینه می توانید با مشاوران مطب روانشناسی در ارتباط باشید . زیرا که یادگیری این مهارت ها نقش مهمی در کیفیت زندگی ما انسان ها دارد . در کنار خود تنظیمی یادگیری مهارت هایی نظیر همدلی، کنترل خشم، ایجاد انگیزه در خود، احترام به خود و شناخت احساسات و هیجاناتمان و کنترل روابطمان با دیگران در افزایش هوش عاطفی موثر هستند.
نویسنده : پریا موسوی
تلفن :
22593216
22795735
آدرس : خیابان دولت ، بلوار کاوه ، نبش اخلاقی غربی ، پلاک 29 ، واحد 6 ، طبقه سوم